Doen

Musea

Nederbrakel


Gemeentelijk Medisch – historisch Museum Hieremias Triverius Brachelius

Een pps-privaat-publieke samenwerking – (gemeente, Heemkring Triverius, Orde van Triveruis) te bezoeken in de kloosterkapel van de Zuster van Maria. Open elke laatste zondag van de maand (behalve in december) van 14.00 tot 17.30 uur – met gratis gidsbeurt om 15 uur.

In het Documentatiecentrum van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius op de tweede verdieping van de gemeentelijke bibliotheek van Brakel (Tirse 1, 9660 Brakel) kunt u iedere zondag tussen 10 en 12 terecht om de verschillende documenten van de Geschied -en Heemkundige Kring erop na te slaan. U vindt hier informatie over heemkunde, geschiedenis, oudheidkunde, volkskunde, toerisme en genealogie.

Elst

Het Geutelingenmuseum gelegen aan de Ommeganckstraat 3, op loopafstand van de kerk. Tot in de jaren dertig was het overal in de Vlaamse Ardennen een traditie om rond Maria- Lichtmis in bakstenen ovens waarvan het vuur werd gestookt met wilgenhout geutelingen te bakken. Maar toen de thuisarbeid verdween, verdween ook de traditie van het bakken van die eigenaardige pannenkoeken. De ovens van weleer kan je in werking zien elke zaterdag-en zondagnamiddag van het tweede of derde weekend van januari tot einde februari. De zoete geuren van de baksels bedwelmen er de bezoekers en het zou onmenselijk zijn, mochten ze dan niet kunnen proeven. Verder is er een fototentoonstelling die toont hoe de wereld eruitzag toen mensen nog geutelingen bakten.