Michelbeke
De eerste Michel die durft te beweren dat Michelbeke naar hem genoemd is, is een leugenaar die zijn geschiedenis niet kent. Hij heeft buiten de Germanen gerekend. Zij passeerden veel eerder in deze buurt. De Romeinen waren nog maar goed verdwenen toen ze de beboste streek rond de Zwalm en de Boembeek aandeden. Iedere al te mondige Michel zou zich dus beter gedeisd houden. Of hij zou wel eens lelijk door de modder kunnen worden gesleurd. Blijkt dat Michelbeke afkomstig is van de Germaanse woorden ‘miglo’ en ‘beca’, die respectievelijk staan voor ‘op urine gelijkende modder’ en ‘beek’. Gelukkig is er niets van de onwelriekende geur aan Michelbeke blijven plakken. Wel integendeel. De Michelbekenaars doen hun best om hun prachtige dorp overvloedig van bloemen te voorzien. Het is dus vooral een welriekend dorp en daar zal geen enkele modderbeek iets aan kunnen veranderen.
De Sint-Sebastiaankerk Patroonheilige Sint-Sebastiaan werd er destijds aanbeden tegen de pest die onder het vee woedde en nog ieder jaar is er een ruiteromgang die op de derde zondag van juni ter zijner ere wordt gehouden. Zijn kerk ligt een beetje verscholen op het dorpsplein. Ze is classicistisch van stijl, dateert van 1792-94, maar de toren staat er al een stuk langer: van begin de 16de eeuw. Binnen hangt het vol kunstschatten, zoals bijvoorbeeld het schilderij moet zijn 1666, ‘De Aanbidding door de Herders’, waarop de wapens van Petrus Blondel te zien zijn, heer van Sint-Maria-Oudenhove en Michelbeke.
De Boembekemolen dit monument van landelijke cultuur werd voor het eerst afgebeeld op een rolkaart die in 1624 in opdracht van het klooster van Nieuwenbos werd gemaakt, en is tegenwoordig in zeer gammele staat. Maar de molen is sinds 2005 wel een beschermd monument en vzw Natuurpunt heeft de ambitie om de molen weer te laten draaien. In de onmiddellijke buurt bevinden zich enkele oude hoogstamboomgaarden die werden aangekocht door Natuurpunt. De kapel die aansluit bij de boomgaard aan de Langendries werd grondig gerestaureerd. De Boembekemolen wil naar een maalvaardige molen, die bovendien groene stroom opwekt, en ruimte biedt waar men bezoekers van het natuurgebied Middenloop Zwalm kan ontvangen. De restauratie van de molen wil een sterke impuls geven aan zowel de zachte recreatie als aan de natuurontwikkeling.
De helling ‘De Berendries’ wielrenners bestempelen deze heuvel als een kuitenbijter. Waarmee wordt aangegeven dat deze welving in het landschap degenen die er met de fiets over moeten pijn kan doen. De Berendriesheuvel is gelegen op de weg tussen Michelbeke en Sint-Maria-Oudenhove. De beklimming is ongeveer 800 meter lang en overbrugt op die afstand een hoogteverschil van 66 meter. Goed voor 8 %.
Michelbeke
Geschiedenis
Michelbeke wordt voor het eerst vermeld rond 1150. De naam betekent in het Germaans modderbeek. In de middeleeuwen behoort Michelbeke tot de baronie van Zottegem. In het midden van de 17e eeuw werd Michelbeke verkocht aan Pieter Blondel, de kasteelheer van Sint-Maria-Oudenhove die de heerlijkheid (vanaf 1675 baronie) Sint-Maria-Oudenhove oprichtte.
Bij de oprichting van de gemeenten in 1795 werden de twee plaatsen terug gescheiden en werden het onafhankelijke gemeenten.
Bezienswaardigheden
- de classicistische Sint-Sebastiaanskerk uit 1792-1794
- de Boembekemolen op de Zwalmbeek
- Berendries
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie