Nederbrakel

Is met zijn 6500 inwoners de grootste kern van de gemeente. Veel volk dus en waar volk is, zijn er voorzieningen. Nederbrakel is het administratieve centrum van Brakel, waar mensen niet alleen voor al hun diensten terechtkunnen maar ook op cultureel vlak aan hun trekken komen. Er zijn winkels en verzorgingscentra, zoals elders in de beschaafde wereld. Nederbrakel dankt de volkstoeloop natuurlijk aan zijn gunstige ligging op het kruispunt van wegen die leiden naar omliggende steden als Ronse, Oudenaarde, Zottegem en Geraardsbergen. In 1515 beschikte de gemeente al over een overdekte markt en toen al was er een wekelijkse marktdag. Maar Nederbrakel moet qua natuurschoon niet onderdoen voor de meer pittoreske deelgemeenten van Brakel. Met zijn twee uitzonderlijke hoge uitzichtpunten, de Valkenberg en de Toepheuvel, kunnen ze daar al eens hoog van de toren blazen. Op de Toepheuvel bevindt zich het Toepkasteel en het Toeppark, waar de onuitputtelijke bronnen op een hoogte van 100 meter ontspringen.

























De Topbronnen en Park de vermaarde bronnen waar het opborrelende water sinds 1898 in flessen wordt gegoten, zijn gelegen in een prachtig botanisch park dat privaat eigendom is.

Het Kasteel van de Topbronnen is gelegen aan de Brusselsestraat, is neoclassicistisch van stijl en gebouwd in 1873.

Kinderboerderij Diggie stadsmensen die eens met eigen ogen willen aanschouwen hoe een echte geit of een koe eruitziet, kunnen terecht in deze prachtige vierkantshoeve. Kinderen en jongeren die het leven op de boerderij beter willen leren kennen, kunnen er op bezoek of op kamp en als volleerde boeren terug naar huis keren.

Brouwerij De Graal een jonge, ambachtelijke en geautomatiseerde brouwerij, in 2002 opgericht door de gediplomeerde brouwer Wim Saeyens. Hij brouwt er zes verschillende bieren onder de naam ‘De Graal’. Verder zijn er ook bieren op maat te verkrijgen.

De Rijdtmeersen een recreatiepark van 5,5 ha. Via een klepstuw komt de overloop van de Molenbeek in de Rijdtmeersvijver terecht. De vijver is dus niet alleen als visvijver voor de hengelaars bestemd, maar ook als waterspaarbekken. Rond de vijver ligt een wandelpad dat door het hele domein loopt.

De Valkenberg een heuvel die als berg door het leven mag gaan, geschraagd door de reputatie die de renners in de Ronde van Vlaanderen er bij mekaar hebben gefietst. Sommige bergen zijn makkelijker klein te krijgen dan deze heuvel. Slechts 98 meter hoog, maar over een lengte van 875 meter zorgt zijn helling voor een hoogteverschil van 53 meter.

Het Fietsmonument is gelegen op het Rondpunt te Nederbrakel. Het monument werd gerealiseerd in 2005 toen Brakel de titel droeg van ‘Dorp van de Ronde’.

De Kerk van Sint-Pietersbanden als je de klokken hoort luiden, zul je wel weten waar de klepel hangt, want er zijn maar liefst 49 klokken in de torenbeiaard, die in 1959 geïnstalleerd werd. De kerk zelf is relatief jong. Ze werd in 1828 helemaal verbouwd en vergroot, maar de monumentale, gotische toren is nog die van de eerste kerk uit 1515-1551. Het meubilair is voor het grootste deel achttiende-eeuws, zoals de preekstoel die werd gemaakt in 1760 door Damianus De Staercke.

De Toepkapel Op de weg naar Lierde ligt op de top van de heuvel bij de Top-bronnen een kapel die genoemd is naar haar ligging. Toen de Duitsers begin november 1918 door de Engelsen werden teruggedrongen en al plunderend de aftocht bliezen, zag het er benard uit voor Nederbrakel, maar op 11 november gaven de Duitsers zich over en uit dank voor de vrede lieten de inwoners van Nederbrakel in 1924 een kapel optrekken ter ere van Sint-Jozef, de beschermheilige van België tijdens ‘den grooten oorlog’.